Zaterdag 14 maart was ik getuige van het gevecht waarin Amir Khan definitief volwassen zou worden als bokser. In een uitverkochte MEN Arena in Manchester (22.00 mensen) trad hij aan tegen ringlegende Marco Antonio Barrera. Voor Khan die in september vorig jaar nog knock out geslagen werd door de relatief onbekende Breidis Prescott, was dit gevecht een enorme gok. Hoewel Barrera niet meer de geslepen bokser is die in 2001 Prince Naseem Hamed versloeg en daarmee eigenlijk ook de carrière van de Prince beëindigde, meende iedereen dat hij nog voor veel spektakel zou kunnen zorgen.

ImageKhan traint sinds zijn rampzalige verliespartij in de Wildcard Gym van de fameuze Freddie Roach. Daar werd aan zijn techniek en vooral zijn dekking gewerkt. Zijn harde trainingsarbeid zou zich deze avond uitbetalen. Al vanaf de eerste ronde was Khan bewegelijk, kwam hij snel naar voren met zijn bekende precisie en supersnelle stootcombinaties, om vervolgens weer net zo snel met gesloten dekking bij Barrera vandaan te bewegen. Hoewel Barrera niet direct uit het veld geslagen was, leek hij toch niet tegen de snelheid opgewassen.

Een ongelukkige kopstoot zou de rest van de partij bepalen. Tijdens een actie waarbij beiden naar voren kwamen, klapten ze genadeloos hard met de koppen tegen elkaar. Hoewel Khan bekend staat om zijn glazen kin, was het Barrera die aangeslagen naar achteren stapte om er nog een rechterhoek overheen te krijgen, zie het filmpje. De enorme wond links bovenop het hoofd van Barrera, speelde hem vanaf dat moment enorme parten. Vanuit zijn linkeroog heeft hij voor de resterende 4 ronden die de partij nog zou duren, niks tot zeer weinig kunnen zien.

Khan raakte niet overenthusiast, behield zijn kalmte en hield zich aan zijn wedstrijdplan, langzaam maar zeker de druk opvoerend. Aan het eind van de vijfde ronde stopte de scheidsrechter in samenspraak met de ringarts het gevecht. Khan had op de scorekaarten van de drie juryleden alle ronden gewonnen. Dus winnaar op unanieme jurybeslissing: Amir Khan.

ImageKhan wilde met een overtuigende overwinning in dit gevecht zijn critici de mond te snoeren. Dat is niet gelukt. De omstreden beslissing van de arts en de scheidsrechter om de partij niet voor het einde van de vierde ronde te stoppen, waarmee het een ‘no contest’ zou worden, wordt door velen aangegrepen om Khans prestatie in diskrediet te brengen.

Ik heb in Manchester met eigen ogen gezien hoe Khan Barrera met zijn snelheid duidelijk overtroefde. Maar Barrera was aan het eind van de vijfde ronde nog lang niet stuk. Had hij geen hoofdwond gehad, dan had hij wel degelijk zijn kansen kunnen grijpen in de latere ronden. En dan had Khan echt kunnen bewijzen de superieure bokser te zijn, die hij zegt te zijn.

Don King heeft bij de WBA, WBO en de British Boxing Board of Control de eis neergelegd voor een rematch. Dus wie weet wat de toekomst gaat brengen...

ABOV AMSTERDAM - Amstelkade 13 - 1078 AB Amsterdam - +31(0)20 679 626 8